Waar gaatie over? – derde zomerblog

Dat is een logische vraag, als je uit je mond laat vallen dat binnenkort je tiende roman verschijnt. Maar het antwoord is moeilijker dan de vragensteller denkt.

Als je twee jaar lang een wereld hebt opgebouwd in je hoofd, dan is die wereld zo complex. Alle scenes werken mee om die fictieve werkelijkheid te scheppen. Ook het kleinste gebaar, de vaagste droom, de aarzelendste schaamte of de lichtste onrust dient de ontwikkeling in het verhaal. Kleine stappen werken vaak beter, roepen een meer intense inleving op bij de lezer.

Omdat de schrijver zich dat zo bewust is, heeft het hele verhaal zo’n samenhang, dat het bijna ondoenlijk is om lukraak in vier zinnen te vertellen waar het boek over gaat.

Nu staat het natuurlijk heel onnozel als je lang moet nadenken over het antwoord op de vraag: Waar gaat het over?

Die ene keer op de Frankfurter Buchmesse zal ik nooit vergeten. Ik zat te lunchen met de Duitse uitgever die al meer boeken van JV had vertaald en uitgegeven en hij stelde dus die vraag.

En ik zweeg, terwijl mijn hoofd roder en roder werd. Nu is mijn Duits niet geweldig, maar in een normale conversatie waarin ik mijn mimiek, handen en voeten kan gebruiken, is een gesprek in het Duits wel vermakelijk met mij.

Maar mijn hoofd kon de ingewikkelde combinatie niet aan, het zoeken naar woorden stond het puzzelen voor de juiste woorden in de weg. Dat was ongemakkelijk, hoor. Ik schaamde mijn ogen uit mijn hoofd en had vlekken in mijn nek. Zat Verweerd daar gewoon ff een loeislechte beurt te maken!

Sinds die tijd heb ik een premisse voorhanden.

Elk verhaal begint met een origineel idee en als ik dat kort en bondig formuleer, dan heb ik de premisse die vertelt waar mijn boek over gaat. Dan hoef ik de ontwikkelingen in het verhaal niet beschrijven, maar ik vertel wat het verhaal belooft. En dat werkt, zo’n premisse krijg ik er wel zonder hakkelen uit.

Ja, nu heb ik u lekker nieuwsgierig gemaakt natuurlijk.

De premisse van Vogelvlucht, verklap ik wel vast. (Want dat voert de spanning alleen maar op.)

“Je tweede leven begint op het moment dat je beseft dat je maar een leven hebt.”

Neehee, die zin heb ik niet zelf bedacht, die is van Confucius. Maar het verhaal dat er achter zit, is 100% JV.

Joke Verweerd

(Vogelvlucht verschijnt eind september 2016. Je kunt het hier al reseveren)

Geef een reactie