Ze blijven thuiskomen – eerste zomerblog

‘Val je niet heel erg in een gat als je de laatste bladzij geschreven hebt?’ Die vraag komt vaak langs in het contact met lezers.
Uhh, nee, dan ben ik juist erg opgelucht. Blij dat het samen gered hebben, mijn hoofdpersonen en ik.
Het wil niet zeggen dat we elkaar dat meteen ook weer loslaten. We zijn zo aan elkaar gewend geraakt, ze waren er aldoor en gingen overal met me mee. Het verhaal van Vogelvlucht heeft twee jaar mijn gedachten bepaald.
Het kon gebeuren dat ik naar de supermarkt fietste met Matthy en terugkwam met Raf. In de keuken stond Hilly naast me. De gesprekken die ik voerde met Boet of met Siem, moesten soms worden opgeschreven, terwijl de visboer mijn harinkje schoonmaakte. Want een goed stukje dialoog is kostbaar, als je wacht tot je thuis bent, dan kun je het onderweg verloren zijn.
Ik heb dit boek niet cadeau gekregen, het is echt een enorme klus geweest. Ik heb vaak getwijfeld aan mezelf. Ik denk nooit zoiets als: ‘Het is mijn tiende roman, nu kan ik het wel.’ Nee, het lijkt juist moeilijker te worden, de lat lijkt steeds hoger te liggen. En elke nieuwe bladzij begint zo ontzettend blanco……..
Nu is het verhaal verteld, ik ben er erg blij mee. En dat Uitgeverij Mozaïek er blij mee is, maakt mijn blijdschap minstens dubbel zo groot.
Maar mijn mensen zijn niet meteen vertrokken, hoor!
’s Nachts sluipen ze rond in mijn dromen. En ’s morgens heel vroeg als de merel zingt, komen ze op kousenvoeten langs.
‘Hoe is het met jou?’ vragen ze nu aan mij. Dan lig ik te lachen in mijn bed, want hoe vaak heb ik dat aan hen gevraagd. Ontelbaar vaak.
Want schrijven is vragen stellen: ‘Waar ben je? Wat voel je? Wat ruik je? Wat hoor je? Wat zing je of zing je vandaag niet?’
Als we nu aan elkaar vragen: ‘Waarom lach je?’ Dan lachen we nog door met een brok in onze kelen.
Want het is gelukt om elkaar te vinden als echte mensen in een herkenbare wereld, waarin we kiezen en delen moeten, luisteren en doen, we weten van winst en verlies. Van vallen en opgetild worden.
Ik hou (van) ze, de hoofdpersonen uit Vogelvlucht, ik laat ze vliegen, maar ze blijven thuiskomen.

Joke Verweerd
(Vogelvlucht verschijnt eind september 2016. Je kunt het hier al reseveren)

Geef een reactie