‘Komt er een vervolg? Ja toch?’ – vijfde zomerblog

Die vraag krijg je als je houdt van een open einde en ja, ik houd daarvan. Deze keer kan ik zeggen: ‘Dit ís een vervolg. Vogelvlucht volgt op Vindersloon.’

Toen ik door de BCB gevraagd werd om het actieboek voor 2015 te schrijven, had ik het schema van Vogelvlucht al in mijn hoofd. De omvang van dat verhaal paste niet in een boekje van 96 bladzijden, dat ging ik dus niet proberen. Ik wilde dichtbij mijn mensen blijven, dus een compleet andere story verzinnen was geen optie. Dus moest ik Hilly, Matthy, Siem en Raf leren kennen in een eerdere episode. Dat lukte goed en zo kwam Vindersloon er.

Daarna doorgaan met Vogelvlucht waarin Matthy de hoofdrol heeft was niet gemakkelijk, maar het is toch gelukt. Ik had van veel dingen last, van de hormoonmedicijnen tegen de borstkanker, van gebrek aan concentratie en vooral van mezelf op alle fronten. Ik zat gewoon niet lekker in mijn vel, de afgelopen winter.

Hoe bijzonder is het dan als het verhaal overeind blijft en aan je blijft trekken… Ik heb echt nooit gedacht ‘ik laat dit voor wat het is en verzin iets nieuws.’

Dit verhaal over de nasleep van de ramp met de MH17 bleef in mij rondspoken, vooral ’s nachts lag ik uren met Matthy te praten over hoe lastig het is om keuzes te maken, hoe je de consequenties leert accepteren en hoe een kleine wending aan je stuur uiteindelijk een compleet ander spoor oplevert. Ach, Matthy, wat houd ik van je, ik heb je zo laten worstelen met het vinden van jezelf en het zoeken naar God. Jij zal altijd wel een beetje in mijn hoofd blijven zitten.

Het is me vaker gebeurd, dat ik niet helemaal klaar was met een hoofdpersoon. Dat ik iemand losliet en toch zo nu en dan ineens dacht: ‘Hoe zou het zijn met ???’

Suus was zoiets, ze kwam binnen in Permissie als de hulp van de oude mevrouw Breur van Hagoord en ondanks haar kleine rol, bleef ze voortleven in mijn hoofd. In Paradiso kon ik haar opnieuw inhuren, als de moeder van Arthur had ze een mooie rol in dat verhaal.

Uit Pareloester kennen de trouwe fans de Oekraïense Zoya Pasnova. De vrouw die Wessel versteld deed staan op verschillende fronten en hem kritisch naar zichzelf leerde kijken.

Een mooi mens, deze Zoya en wat kon ik haar goed gebruiken in Vogelvlucht, ja echt! Hebt u zin in een ontmoeting met haar, als een oude bekende in een nieuwe setting? Lees Vogelvlucht, ze komt daarin zo tot haar recht!

Joke Verweerd

(Vogelvlucht verschijnt eind september 2016. Je kunt het hier al reseveren)

Geef een reactie